Gå direkt till innehållet

Spillvatten

Spillvatten rinner över i en mindre kanal. I ytans spegelbild syns rör och en vägg av plåt

Använt vatten som kommer från hushåll, industrier och andra verksamheter kallas för spillvatten. Hemma i hushållen genererar vi framförallt spillvatten från toaletter, bad, disk och tvätt. I Sverige använder en person i genomsnitt vatten motsvarande ett fullt badkar per dygn, cirka 140 liter. Vattnet som spolas och sköljs ner i avloppsledningarna leds vidare till våra avloppsreningsverk där det renas.

Avloppsreningsverk

Mittskåne Vattens avloppsreningsverk tar hand om spillvattnet från Hörby och Höörs kommuner. Vi har idag tio reningsverk i varierande storlek, varav sex finns i Hörby kommun och fyra i Höörs kommun. Reningsverken är konstruerade på olika sätt och anpassade bland annat efter hur många personer som är anslutna, var de är lokaliserade och hur känslig recipienten, det vill säga den mottagande vattenmiljön, är. Vi renar vattnet enligt högt ställda miljökrav och det kontrolleras innan det släpps ut i våra vattendrag.

Ökade krav på reningsverken

Sverige har genom bland annat Baltic Sea Action Plan och EU:s vatten- och avloppsvattendirektiv åtagit sig att minska utsläppen av kväve och fosfor till miljön eftersom dessa ämnen bidrar till övergödning. Detta har lett till allt skarpare krav ställs på avloppsreningsverken gällande rening av kväve och fosfor.

Avloppsvattnet innehåller dessutom mikroföroreningar. Det är till exempel läkemedel som passerat våra kroppar samt kemikalier och andra miljöfarliga ämnen som bland annat kan finnas i kosmetika. Många av dessa ämnen kan renas med så kallad avancerad rening. Mycket forskning pågår inom området men än så länge har endast några få reningsverk i Sverige infört denna typ av rening. I samband med införandet av EUs nya avloppsvattendirektiv i svensk lagstiftning förväntas det bli tydligare vilka reningsverk i Sverige som kommer att få krav på sig att införa läkemedelsrening. Förstudier har genomförts av Mittskåne Vatten för att undersöka hur stort utsläppet av läkemedelsrester är och hur avancerad rening skulle kunna införas på de större avloppsreningsverken.

Klicka på länken Lyby avloppsreningsverk för en beskrivning av reningsstegen på bilden

Illustration över hur avloppsvatten renas i Lyby reningsverk
Resursanvändning

På avloppsreningsverken, precis som samhället i övrigt, jobbar vi med att använda resurserna på ett så hållbart sätt som möjligt. Det innebär att åtgärder görs för att minska elbehovet, minska kemikalieanvändning samt återanvända näringsämnen från avloppsslammet på åkermark.

På Lyby avloppsreningsverk i Hörby återvinns även värmen i avloppsvattnet i en värmeväxlare och används därefter för uppvärmning av anläggningen.

Slammet vid våra reningsverk

Slammet från reningsverken hämtas av entreprenör, och därefter används det som jordförbättringsmedel på jordbruksmark som används för odling av till exempel salix (pil) eller fodergrödor

Pumpstationer

På ledningsnätet som leder till avloppsreningsverken finns dessutom ett antal pumpstationer som används när markförhållanden och dålig marklutning gör att avloppsvattnet inte kan rinna med självfall. De flesta pumpar är försedda med dubbla pumpar samt larm för säkrare drift, och vi har personal i beredskap under årets alla dagar för att lösa eventuella fel.

Uppströmsarbete

Våra reningsverk klarar inte av att rena avloppsvattnet från metaller eftersom de är grundämnen som inte kan brytas ned eller göras ofarliga. Detta innebär att metallerna följer med ut i vårt  slam. Gör vad du kan för att motverka metallutsläpp i vår natur. Redan i affären kan du välja dina varor utifrån detta perspektiv. Välj gärna miljömärkta produkter, såsom nordiska Svanen, europeiska Blomman eller Bra Miljöval. Tänk också på att lämna kemikalier, mediciner mm där det hör hemma. Läs gärna mer om vårt  Uppströmsarbete och ta del av våra Miljötips som hjälper dig att göra smarta val i vardagen.

Använd inte toalettstolen som papperskorg

Tänk på att inte spola ned fel saker i toalettstolen. Allt som spolas ned där hamnar i något av våra reningsverk där vi behandlar och renar spillvattnet i flera steg, för att därefter återföra vattnet till kretsloppet. Problem uppstår när fel saker spolas ned. Då störs processen i reningsverket och det hindrar oss från att återföra näring till kretsloppet samt att driften fördyras..

Det är lätt att göra rätt: spola bara ned kiss, bajs och toapapper!

Läs mer om Krav och riktlinjer gällande utsläpp här.

Varje år sammanställer vi miljörapporter från våra avloppsreningsverk. Du hittar dem här.