Efter en avläsning kan beloppet på fakturan se annorlunda ut jämfört med vad du är van vid. VA-fakturorna du betalar under året utgår från en preliminär vattenförbrukning som grundas på den senaste avläsningen du lämnat till oss. Eller, om du har digital mätare, den senaste avläsningen vi gjort hos dig. Avläsningen är alltså den sist kända uppgiften vi har från dig och utifrån den får du fakturor fram till nästa avläsning sker.
När en ny avläsning är gjord kommer den verkliga förbrukningen att regleras på fakturan du får härnäst. Om du får en lägre kostnad har hushållet använt mindre vatten än beräknat, medan en högre kostnad betyder att mer vatten förbrukats.
När fakturan är högre än vanligt kan det till exempel bero på att ni blivit fler i hushållet, gjort ett hantverksjobb, arbetar hemifrån, tvättar och diskar oftare eller vattnar mycket i trädgården. Det kan också bero på att du har ett droppläckage någonstans. Det gör mycket större skillnad än vad man kan föreställa sig. Många gånger är packningen i varmvattenberedarens överfyllnadsskydd boven i dramat.
Såhär tolkar du din faktura
Förbrukningsavgiften visar hur mycket vatten hushållet gör av med.
- Den första förbrukningsavgiften reglerar hushållets verkliga förbrukning. Där får du plus- eller minusbelopp beroende på om du använt mer eller mindre vatten än det vi fakturerat dig sedan din förra avläsning. Alltså, en retroaktiv kostnad för tiden mellan två avläsningar.
- Den andra förbrukningsavgiften är enligt den nya avläsningen du gjort och startar från den dagen vattenmätaren lästes av och tiden fram till fakturaperiodens slut.
Vad är då en normal förbrukning? Man brukar beräkna att en vuxen person förbrukar cirka 50 m³ och barn cirka 25 m³ per år. Ett hushåll med två vuxna och två barn har alltså en genomsnittlig årsförbrukning på 150 m³.