Gå direkt till innehållet

Vatten vid kris och störningar

Tillgång till vatten vid kris och störningar

Mittskåne Vatten har planer och rutiner för att hantera oförutsedda händelser som påverkar dricksvattnet. Men du som privatperson har också ett eget ansvar och det är bra att vara förberedd.

Nödvatten
Om vi inte kan leverera vatten genom våra ledningar kan vi köra ut tankar med dricksvatten, så kallat nödvatten. Detta kan exempelvis behövas om vi skulle råka ut för en större vattenläcka, om dricksvattnet i ledningsnätet skulle vara förorenat av bakterier så att det blir otjänligt eller ett längre strömavbrott som påverkar våra anläggningar och leveranssystem.

Om dricksvattnet kan göras drickbart genom kokning kommer inte nödvattentankar att sättas ut. Då kommer du istället att få information om kokningsrekommendationer.

Var lämnas nödvatten ut?
Valet av plats för utställning av nödvattentankar beror på situationen och behovet. Därför lämnar vi inte ut information med några förutbestämda utställningsplatser för nödvatten. Om en nödvatteninsats blir nödvändig i ditt område kommer du informeras om var din närmaste plats är vid det tillfället.

Samhällsviktig verksamhet prioriteras
När vi kör ut nödvattentankar levereras dessa först till samhällsviktig verksamhet. Samhällsviktig verksamhet är till exempel äldreboenden, skolor och förskolor. Det kan därför ta flera timmar och ibland upp till ett par dagar, beroende på händelsens omfattning, innan nödvattentankar ställts ut till alla platser för allmänheten. Du behöver därför själv se till att du har tillgång till vatten så att du klarar dig på egen hand de första dagarna vid ett långvarigt avbrott.

Nödvatten är till för människors grundläggande behov av vatten för dryck, matlagning och viss hygien. Vid en nödvattensituation har vi varken möjlighet att leverera vatten till djur eller för annan användning, till exempel industri.

Eget ansvar
Som privatperson behöver du själv ta dig till en utställningsplats och hämta vatten i egna dunkar eller flaskor. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har mycket information om hur du kan förbereda dig för en kris:

Tillgång till vatten i kris (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)

Information om händelsen
Vid läckor behöver vi ofta att stänga av vattnet för närliggande fastigheter under några timmar medan läckan lagas. Vi strävar alltid efter att informera i förväg för att ge boende en chans att tappa upp vatten hemma. Vid akuta händelser hinner vi inte alltid ut med informationen förrän avstängningen redan är ett faktum.

Våra huvudsakliga kanaler vid en driftstörning är vår hemsida och via sms. Vid en större störning informerar vi även genom berörd kommuns hemsida och Facebook-sida.  Vid allvarliga händelser kan vi även informera via Myndighetsmeddelande.

Anmäl dig till sms vid driftstörning

Du kan läsa mer om kommunens ansvar och hur du själv kan förbereda dig inför kris här:

Hörby kommun: Kris och beredskap 
Höörs kommun: Krisberedskap och civilt försvar