
Vad är dagvatten?
Dagvatten är regnvatten och smältvatten som tillfälligt rinner ovanpå marken, till skillnad från exempelvis grundvatten som rinner i marken och ytvatten som inte är tillfälligt, det vill säga naturliga sjöar och vattendrag. I bebyggda områden är en stor del av markytan täckt av hus, vägar, torg och andra hårdgjorda ytor som gör att regnvatten inte kan infiltrera ned i marken. För att förhindra vattenansamlingar på gator och torg leds regnvattnet istället till rännstensbrunnar eller kupolbrunnar och vidare i ledningar och diken till någon sjö eller vattendrag i närheten av det bebyggda området.
Ett verksamhetsområde är ett geografiskt område där det med hänsyn till människors hälsa eller miljön bedöms viktigt med en långsiktigt hållbar lösning för vatten och/eller avlopp. Fastigheter inom ett verksamhetsområde är en del av VA-kollektivet. Verksamhetsområde bestäms för tre olika tjänster: dricksvatten, spillvatten och dagvatten, som är uppdelad i dagvatten-gata och dagvatten-fastighet. Dagvatten-gata är ett verksamhetsområde som innefattar de fastigheter som betraktas dra nytta av allmän gatuavvattning. Fastigheter inom ett verksamhetsområde har rätt till förbindelsepunkter för de tjänster verksamhetsområdet avser, och en skyldighet att betala anläggningsavgift enligt kommunens VA-taxa för dessa tjänster.
Spillvatten – Förorenat vatten från bland annat hushållens toaletter, badrum och kök.
Dagvatten – Tillfälligt ytligt avrinnande regn- och smältvatten.
Dräneringsvatten – Grundvatten och nedträngande vatten från regn och snösmältning som avleds i dräneringsledning eller dike.
Tillskottsvatten – Tillskottsvatten kallas det vatten i spillvattenledningen som inte är spillvatten utan kommer från nederbörd, grundvatten, hav och utläckage från vattenledningar. Tillskottsvatten kan orsakas av bland annat skadade ledningar eller felkopplade dagvattenbrunnar och stuprör.
Servis – Ledning som ansluter fastighetens ledningar till huvudledningsnätet.
Förbindelsepunkt – Utgör gräns mellan fastighetsägarens ansvarsområde och VA-huvudmannens, Mittskåne Vatten. Förbindelsepunkten är den punkt där fastighetens servisledningar ansluts till VA-huvudmannens ledningsnät.
Dämningsnivå – En teoretisk nivå till vilken vatten kan tillåtas stiga vid kraftigt regn.
Spygatt – En golvbrunn utan vattenlås, vanliga i källartrappor och garagenedfarter.
Verksamhetsområde – Ett geografiskt område där kommunen har skyldighet att tillhandahålla vattentjänster.
Det värdefulla vattnets tre utmaningar
Kvantitet -Översvämning
Stora dagvattenflöden orsakade av kraftiga regn kan leda till överbelastade ledningsnät och översvämningar i samhället med skador på hus och vägar som följd. Dagvatten uppkommer oregelbundet eftersom det ibland regnar och ibland inte. Det är inte samhällsekonomiskt rimligt att anlägga ett ledningsnät som klarar extremt stora nederbördsvolymer eftersom de inträffar väldigt sällan. I och med pågående klimatförändringar kan vi förvänta oss intensivare regn. Detta leder till att översvämningar blir både vanligare och mer omfattande samt att vattennivåerna blir högre i sjöar och vattendrag. Detta ställer högre krav på att bebyggelsen och samhället i övrigt måste anpassas för att klara de nya förhållandena.
Den bästa metoden för att minska uppkomsten av dagvatten är att minska andelen hårdgjord yta på tomten. Den hårdgjorda ytan ligger som ett lock på markytan. Det du kan göra när du ska anlägga en parkeringsyta, garageuppfart eller uteplats, är att välja andra alternativ än asfalt eller tätt sammanfogade sten- och betongplattor. Genomsläppliga alternativ är till exempel gräs, grus, betonghålsten, rasterplattor eller marksten med breda och genomsläppliga fogar.
Kvalitet – Föroreningar
Det dagvatten som rinner över tak och markytor för med sig tungmetaller, näringsämnen och andra föroreningar. Markens naturligt renande effekt utnyttjas inte när dagvattnet avleds via rör. I stället följer föroreningarna med dagvattnet ut i våra sjöar och vattendrag. Där kan de försämra vattnets kvalitet. Livsmiljön för växter och djur kan försämras och exempelvis övergödning och algblomningar kan minska våra badmöjligheter.
Grundvattensänkning
Tak, asfalt och andra hårdgjorda ytor ligger som ett lock på den annars genomsläppliga markytan. En så kallad hårdgjord yta är en yta där vatten inte kan infiltrera i marken. I och med att dagvatten leds bort rubbas den naturliga vattenbalansen. När en allt mindre mängd regnvatten tas upp av marken minskar grundvattenbildningen vilket leder till att grundvattennivåerna sänks. Detta kan skada vegetationen men även orsaka sättningsskador på byggnader, vägar och ledningar samt leda till att dricksvattenbrunnar sinar.
Enkla åtgärder för att bidra till bättre dagvattenkvalité
- Låt inte din bils tvättvatten bli barnens badvatten! Tvätta bilen i automathall eller gör-det-själv-anläggning, då renas det smutsiga tvättvattnet. Vill du tvätta hemma så ställ bilen på en grus- eller gräsyta, då kan de farliga partiklarna bindas i jorden och brytas ner. Vattenlevande organismer är generellt mycket känsligare för föroreningar än jordlevande. Tvättar du bilen på gatan eller en asfalterad uppfart rinner det smutsiga vattnet ned i dagvattenbrunnar och sedan orenat ut i närmaste sjö eller vattendrag.
- Dagvatten från parkeringsplatser, uppfarter och liknande kan renas genom att luta den hårdgjorda ytan mot en gräsyta eller annan genomsläpplig mark.
- Släng inte fimpar och skräp ute på gator och torg, då spolas det till närmaste rännstensbrunn vid nästa regn. Använd papperskorgar eller ta med skräpet hem.
- Tömma poolen gör du bäst genom att långsamt låta vattnet infiltrera på din fastighet. Släpper du det till din fastighets samlingsbrunn för att låta det rinna till kommunens dagvattennät måste vattnet vara fritt från klor. Det åstadkommer du genom att låta vattnet stå några dagar utan att tillsätta klor eller genom att tillsätta avkloreringsmedel och följa anvisningarna på produkten.
- Låt inte gamla bilar stå kvar på tomten där de rostar och droppar olja. Uttjänta bilar ska tas omhand på bilskroten.
- Töm aldrig cement, betong eller liknande i rännstensbrunnarna. Överbliven cement och betong är bättre att tömma ut på gräsmattan så att det stelnar och kan lyftas bort. Tvättvatten från tvätt av ytor utomhus töms företrädesvis ut på en gräsmatta på tomten där det kan infiltrera i marken. Farligt avfall såsom till exempel färg och lösningsmedel ska alltid lämnas till en miljöstation eller annan anvisad plats.
Dagvatten är regnvatten och smältvatten som tillfälligt rinner ovanpå marken.
När man planerar att dränera om sin husgrund bör man se över hur ledningarna är anslutna till det kommunala avloppssystemet. Dräneringsvatten får endast avledas till den kommunala dagvattenledningen eller tas omhand lokalt inom fastigheten. Det är inte tillåtet att påbörja eller fortsätta med att avleda dräneringsvatten till det kommunala spillvattenledningsnätet. Många äldre fastigheter med källare har husdräneringen kopplad på detta sätt. Du blir ålagd att koppla bort befintlig dränering från spillvattennätet när felkoppling påträffas och/eller vid omdränering.
Innanför förbindelsepunkt ansvarar fastighetsägaren för att hålla sin VA-installation i fullgott skick. Detta innebär både att ledningar ska vara rätt kopplade samt hela och täta.
Pool- och bassängvatten som innehåller klor ska alltid avkloreras innan poolen töms. Kloret kan du får bort antingen genom att låta poolen stå ett par dagar i solen för att fritt klor ska förbrukas eller avklorera vattnet med en kemikalie som finns i butiker för pooltillbehör. Du kan släppa ut det klorfria vattnet på fastighetens gräsmatta, lite i taget så det hinner sjunka undan. Eller leda det till kommunens ledningsnät för dagvatten.
Bryt all elektrisk ström i de översvämmade lokalerna så vattnet inte kan bli strömförande när de når upp till eluttagen. Se dock till att eventuella dräneringspumpar inte stannar. Flytta, om möjligt, värdefulla eller fuktkänsliga föremål från det översvämmade området. Kontakta ditt försäkringsbolag för att göra en skadeanmälan. Fotografera gärna skadorna. Anmäl översvämningen till Mittskåne Vatten, antingen via telefon eller e-post. Var noga med hygienen efter kontakt med översvämningsvatten.
Vid anslutning av exempelvis dräneringar och spygatter till dagvattennätet är det viktigt att ta hänsyn till den så kallade dämningsnivån. Dämningsnivå innebär den högsta nivå som vattnet ska kunna nå i ledningsnätet.
Eftersom dagvattennätet inte är dimensionerat för att ta hand om extremt kraftiga regn finns det en risk att vattennivån kan stiga högt. För dagvattennätet är den så kallade dämningsnivån som regel 30 cm ovanför gatunivå där ledningen till din fastighet går in. Det innebär att vatten vid kraftig nederbörd kan komma att stiga till samma höjd i ledningarna inne på din fastighet. Ligger exempelvis källardräneringar eller spygatter på en lägre höjd än dämningshöjden kommer vatten att gå baklänges med risk för fuktskador och översvämning som följd. För att undvika detta kan du behöva installera en pump.
Att avvattna gatan är väghållarens ansvar. VA-huvudmannen, Mittskåne Vatten, övertar ansvaret när vattnet når dagvattenhuvudledningen i gatan. Kontakta väghållaren, som kan vara kommunen, Trafikverket eller en vägsamfällighet, om det är problem med en rännstensbrunn.
Om din fastighet är felkopplad innebär det att ditt dagvatten släpps ut i spillvattenledningen. Enligt ABVA (Allmänna Bestämmelser för användande av Hörby och Höörs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning) är det inte tillåtet att tillföra dagvatten till spillvattenledningar. Felkopplingar leder till att spillvattenledningen behöver ta emot mer vatten än vad den är dimensionerad för, vilket ökar risken för översvämningar.
De flesta fastigheter har en samlingsbrunn för sitt spillvatten och en samlingsbrunn för sitt dagvatten. Har du problem att hitta dina samlingsbrunnar kan du prova att kontakta din kommun. Ibland finns ritningar i bygglovsarkivet. Spola vatten i samtliga stuprör och spygatter, ett i taget, och notera till vilken brunn vattnet rinner. Om inget vatten rinner till samlingsbrunnen för spillvatten är du mest troligen rätt kopplad.
Precis som allting annat åldras ledningarna i marken. Med åldern kan ledningarna bli otäta och/eller gå i sönder. Då kan både spill- och dagvatten hamna i fel ledning, trotts att själva anslutningen är rätt. Fastighetsägaren ansvarar för att hålla sin VA-installation i fullgott skick och för att rätt vatten hamnar i rätt ledning.
Dagvattendammar anläggs för att fördröja och rena dagvatten innan det släpps vidare till ledningsnätet som mynnar i en recipient så som till exempel en å eller sjö. Dammarna är också till nytta för vår biologiska mångfald. Skötsel av dammarna genomförs återkommande för att de inte ska tappa sin funktion. Rensning av dammarna brukar utföras under vinterhalvåret. Det får inte vara för mycket växtlighet kring dammarna eftersom det skuggar vattnet och på det sättet försämrar funktionen. Dammarna kan också behöva rensas på sediment.